Stilul industrial in design interior

Make it Home > Blog > Stiluri de design interior > Stilul industrial in design interior

Stilul industrial in design interior

Cel mai adesea asociat cu mansardele (loft apartments or studios) sau apartamentele urbane, stilul industrial creeaza un feeling de atelier, fabrica, cu elemente pe care le-ai gasi mai degraba intr-o uzina, dar care imbinate armonios dau spatiului o personalitate aparte.
Este un stil versatil intrucat se poate combina foarte interesant cu alte stiluri. E preferat de persoanele single, poate fi considerat masculin, dar combinat cu alte stiluri se poate adapta foarte usor mai multor tipologii de oameni.

Elementele definitorii prin care poti obtine stilul industrial ar fi cam acestea:

Metalul expus combinat cu lemnul aproape brut sau refolosit (reclaimed wood), lemn care provine de la alte utilizari, sau care etaleaza o fibra frumoasa, creeaza niste piese de mobilier autentice si care spun o poveste in sine.

Dulapuri sau rafturi metalice, cu aspect invechit, corpuri de iluminat din sarma sau metal negru, plasate strategic pentru un iluminat ambiental de efect sunt cele care dau un vibe industrial negresit.

Asemenea fabricilor vechi, caramida expusa, fie cea autentica a zidului, daca avem un imobil construit pe stil vechi, cu caramida plina, fie aparenta, este cea care contracareaza cu caldura aparenta raceala a metalului folosit in stilul industrial.

Caramida expusa

Grinzile expuse, fie din lemn brut, fie metalice, tevile de otel (nu de plastic, atentie) sau cupru, toate aparent nefinisate sau un look industrial si senzatia de spatiu din fabrica.

Vedem adesea, in stilul industrial, fotolii sau canapele din piele invechita, maro sau neagra. Aceasta piele contrabalanseaza la randul ei raceala metalului si aduce caldura in amenajarea cu design industrial.

La fel ca si caramida expusa, betonul, mai ales la planseu sau stalpi de sustinere, este un material brut, parte din structura cladirii. Se foloseste cu succes si pentru blatul de bucatarie. Are o culoare neutra si se combina foarte bine cu elementele de metal sau cu diverse obiecte decorative, gen tablouri sau rame foto, punand in valoare orice este expus in fata lui.

Spatiile largi, necompartimentate sunt tipice stilului industrial. Similar halelor din fabrici, si in amenajarea in stil industrial un spatiu mare poate avea definite zone cu functiuni diferite, insa care nu sunt separate de pereti.
De asemenea, spatiul trebuie sa fie inalt, iar corpurile de iluminat sunt metalice si lungi.

Mobilierul nu trebuie sa fie parte din acelasi set, ci fiecare piesa pare ca spune propria poveste. Canapele si fotolii din piele maro, tocita, dulapuri metalice cu aspect invechit, lemn natural reconditionat.
De asemenea, poti gasi roti sau alte elemente ingineresti, chiar parti de motoare, in compozitia mobilierului industrial.
Scaunul desenatorului este frecvent intalnit, acel scaun folosit de arhitecti, proiectanti sau de artisti atunci cand lucreaza la un proiect nou.

Obiectele decorative sunt adesea, in stilul industrial, confectionate din metal: otel, cupru, alama si duc cu gandul la prototipuri de produse, machete de masini sau avioane, constructii ingineresti.

Negrul, maroul, bleumarinul sau griul sunt caracteristice stilului industrial, si mai rar vei vedea culori luminoase sau calde.

Asemenea ferestrelor din uzine, in amenajarea de tip industrial, ferestrele au dimensiuni mari si segmentate cu rame metalice negre. Vei aprecia umbrele pe care le vor proiecta in interior, la apus sau la rasarit.

Foarte caracteristice stilului industrial sunt corpurile de iluminat stil colivie, unde becul este impresurat de o grila metalica ce aduce a cusca, sau colivie. Becurile sunt si ele de inspiratie industriala, cu filament vintage.
Un alt stil de corpuri de iluminat sunt acele semisfere/cupole/clopote metalice, cu aspect de cupru sau auriu in interior si negre pe exterior, precum si spoturile pe sine metalice.

Lampadarele tip reflector cinematografic pot acompania cu succes stilul industrial

Pentru ca stilul pur industrial poate fi vazut cam rece sau cam masculin, el este combinat deseori cu alte stiluri, fiind foarte usor de asociat cu alte stiluri mai calde.

Adaugi mobilier rustic pictat sau tesaturi traditionale din materiale naturale. Au in comun grinzile expuse si caramida expusa.

Combina cu oglinzi si mobilier capitonat, blanuri fine, precum si cu mari accente argintii sau aurii. Lampadarele stil reflector adauga straluciri luminoase intregului ansamblu

Au in comun lemnul natural care se combina foarte frumos cu metalul industrial. Pastreaza simplitatea in amenajarea spatiului, cu atentie la materialele folosite si mergi pe minimalism functional. Scandinavul va aduce mai multa lumina unui spatiu industrial, prin culorile naturale deschise.

Aparent, cele doua stiluri se contrazic, insa alegerile elegante pot face un stil industrial mai soft, mai primitor, fara a avea insa un final foarte pretentios. Aceasta combinatie se poate obtine apeland la un mobilier confortabil, un candelabru chic, culori saturate precum violet, rosu, albastru sau verde, precum si accesorii decorative elegante.

Ambele stiluri au in centrul atentiei metalul si sticla. Pentru un aspect modern, combina industrialul cu liniile drepte, culori mai deschise si iluminat mai puternic.

Si aici pare ca avem o contradictie de termeni, gandind la bogatia ornamentala a stilului clasic, insa se pot potenta reciproc foarte bine.
Adu din stilul clasic cateva piese de mobilier, un covor clasic cu putin iz vintage, precum si cateva tablouri plasate strategic si puse in valoare de corpuri de iluminat industriale. O draperie de catifea poate aduce caldura pentru a contracara raceala stilului industrial.

Oricare ar fi preferintele tale si spatiul tau de amenajat, contacteaza-ne si te ajutam sa iti amenajezi casa astfel incat sa iti reflecte personalitatea, sa te regasesti in fiecare zi si moment in ea.
Daca stilul industrial nu e stilul tau, dar nu stii inca ce ti s-ar potrivi, raspunde la cateva intrebari din chestionarul nostru si te ajutam sa iti gasesti stilul tau propriu.