Make It Home. Make It Yours.
O casa este doar un obiect fizic pana cand este locuita. Ea prinde viata atunci cand devine caminul cuiva, iar felul in care prinde viata este determinat tocmai de cel care vine si ocupa spatiul. Ea se lasa modelata dupa nevoile de trai, dar si dupa preferintele, personalitatea ocupantilor ei.
Aceasta legatura dintre casa si ocupantul ei este elementul cheie care ne-a determinat sa pornim acest business, iar in cele de mai jos incercam sa detaliem un pic motivatia care a dat nastere initiativei Make It Home.
O sinergie intre casa si ocupantul ei
Omul e cel care isi creeaza casa si frumusetea din ea, precum natura e cea care creeaza frumusetea pretutindeni. Noi suntem parte din natura, dar si cei care pot crea si urat, sau care nu pot ingriji frumosul pentru a-l perpetua in timp.
Atunci cand cumparam sau construim o casa, la inceput e vorba doar de beton si caramida. Insa cand trebuie sa ne mutam in ea, deja incepem sa ne punem amprenta. Aducem mobila care ne place, o vopsim in culorile care ne incanta, o facem pe gustul nostru.
Daca s-ar fi mutat altcineva in ea, ar fi fost alta mobila, alte culori, alte perdele.
De ce e important sa fie pe gustul tau?
Sunt cateva aspecte care influenteaza aceasta sinergie om-casa si fiecare dintre ele este important.
Avem o singura viata, anii trec repede si trebuie sa ne straduim sa o traim frumos. Acasa petrecem o buna parte din timp, ca si la serviciu, insa iata de ce e important ca acasa sa fie bine, sa ne placa, sa avem un camin care sa ne faca bine.
Cuibul in care te retragi
Rolurile pe care le indeplinim zi de zi, in afara casei, ne obliga sa ne comportam intr-un anumit fel, sa lasam impresie buna, sa indeplinim sarcini si sa fim responsabili. Societatea cu rigorile ei ne impinge sa avem un anume comportament. Locul de munca ne ocupa mare parte din timp si acolo interactionam cu fel de fel de oameni si situatii.
Seara insa ne retragem in cuibul nostru, unde avem nevoie sa fim mai mult in contact cu noi insine, cu sinele nostru autentic. Locul trebuie sa ne reprezine si sa reflecte partile bune si autentice din noi, sa fie bland cu noi.
Acasa iti tragi sufletul, respiri usurat, dai mastile jos si poti fi tu insuti.
Casa ta nu are asteptari si nu emite judecati. Dar te poate ajuta.
Cei care stau in chirie poate nu se identifica cu locul, care poate fi neutru si impersonal. Dar isi aduc obiecte personale. Isi pun astfel amprenta in locul respectiv. Nu e nevoie ca intreaga camera sa fie intr-un anumit fel, ci uneori poate doar un tablou sau un obiect decorativ ne ajuta sa ne conectam cu noi insine.
Casa ta te ajuta sa devii o persoana mai buna
A avea o casa frumoasa nu este despre lux si rasfat. A petrece timpul in spatii frumoase este despre elevarea spiritului si armonie. Este despre a deveni o persoana onorabila, cu noi insine. Inseamna a oferi un camin bun partilor bune din noi. E un mod de a inflori in spatiul din jurul nostru. Daca literalmente omul nu infloreste, expresia infloririi poate fi redata in spatiul personal.
O camera luminoasa si frumoasa poate sustine tot ce e plin de speranta in noi. Peretii, mobilele si podelele se pot combina pentru a crea o atmosfera in care sa creasca ce e mai bun in noi.
O casa frumoasa in care te regasesti te incarca cu energie pozitiva pentru a face fata la tot ce te asteapta in afara ei.
Casa ta este locul unde te odihnesti
Mintea noastra e traversata zilnic de milioane de ganduri. Avem nevoie sa ne odihnim mintea. Nu prea ne plac surprizele perpetue. Avem nevoie de ordine pentru a incetini ritmul acestor ganduri.
Vizual nu avem nevoie de alta aglomerare. O casa frumoasa si ordonata, cu care ne simtim conectati, ne ofera senzatia ca am domesticit imprevizibilul.
In weekend am dori sa ne trezim intr-un loc placut, cald si confortabil, care sa ne imbie sa mai lenevim un pic, fara sa simtim presiunea ca trebuie sa ne mobilizam energia pentru a rezolva alte lucruri.
O casa care ne reprezinta ne da senzatia de familiar. Asa cum copiii mici se simt in siguranta si iubiti in bratele mamei, la fel, adultii se simt in siguranta si relaxati in propriul camin.
Casa ta contribuie la frumusetea vietii tale
Frumusetea o intelegem mai bine privind-o decat citind sau ascultand despre ea. Ochii transmit mai bine frumusetea decat mintea.
Este important sa vii zilnic intr-un loc care sa ti se para frumos. Ceea ce te incanta pe tine este foarte probabil sa nu incante la fel de mult pe altcineva, ba chiar dimpotriva. De aceea frumusetea din casa ta trebuie sa te reprezinta pe tine.
De exemplu, bisericile sunt atat de mult ornamentate deoarece preotii considera ca o cladire frumoasa trebuie sa aiba puterea de a ne imbogati, moral si spiritual.
O casa amenajata pe gustul tau te ajuta sa fii mai bine ancorat in momentul prezent. Da, este si despre mindfulness. Este important frumosul spatiului si momentului prezent pentru energia buna pe care ti-o da. Iar din acea energie buna pot naste a 2a zi idei productive sau poti naviga prin tumultul zilei mult mai lin.
Casa ta – locul in care ii intampini pe cei dragi
Fie ca e vorba de parinti, frati sau alte rude apropiate, fie ca e vorba de prieteni de-o viata sau mai noi, atunci cand primesti pe cineva la tine, trebuie sa se simta si ei bine primiti. Cei care iti trec pragul trebuie sa se simta la fel de familiar ca in prezenta ta in orice fel de circumstante, dar aici poate cu o doza de familiaritate in plus.
Ai vrea sa se simta confortabil, primiti cu caldura si cu bratele deschise, nu doar de catre tine, dar si de casa ta.
Cred ca ai fi si tu mandru sa ii primesti intr-un spatiu frumos si care sa te reprezinte.
Vrei sa ii vezi zambind si relaxati, iar casa ta poate avea o influenta in sensul asta. Ambientul tau poate transmite la randul lui o energie care e bine sa fie una cat mai buna.
Casa ta – locul in care iti faci planuri
Tot acasa, atunci cand se mai potolesc treburile si se aduna gandurile bune, iti poti face planuri.
Fie ca te gandesti seara, inainte de culcare, cum sa abordezi ziua urmatoare si principalele lucruri pe ordinea de zi, fie ca te gandesti cum sa planifici urmatoarea vacanta sau evadare din cotidian, e bine sa o faci intr-un mediu relaxant.
O casa frumoasa si radianta te inspira sa aspiri mai sus. Trebuie sa iti stimuleze creativitatea, nu sa iti puna piedici. Ai nevoie sa gandesti planuri productive, nu sa fii intrerupt de ganduri de genul “trebuie sa schimb dulapul ala” sau “ar trebui sa scap de bejul asta de pe pereti”, care sa iti disturbe tot procesul creativ.
In plus, casa ta e locul unde vrei sa te intorci mereu cu placere, dupa ce ai realizat planurile pe care ti le-ai propus. E locul unde iti permiti sa fii mandru de ceea ce faci.
Chiar daca nu constientizezi asta, casa ta te ajuta sa fii in pasa creativa de care ai nevoie pentru a face planuri frumoase.
Casa ta – locul in care te joci
Ar trebui sa includem joaca in mod constant in viata noastra: pentru relaxare, pentru ras, pentru sanatate, pentru buna dispozitie, pentru depresurizare, pentru o mina zambitoare.
Nu lasa joaca doar pentru concedii sau pentru weekend. Joaca-te cat de des poti cu copiii tai, cu prietenii, cu partenerul de viata, cu parintii, cu oricine ti-e drag.
Vara te poti juca in parc, in curte sau in mijlocul naturii, dar in sezonul rece si nu numai, joaca-te acasa.
Un Catan sau remy cu prietenii, ori mima cu copiii, un puzzle singur sau cu familia, table cu bunicul, orice fel de joc poate sa aiba loc in casa ta. Ai nevoie de o atmosfera calda si primitoare si peretii casei tale vor vibra de bucurie, rasete si voie buna.
Acasa construiesti cele mai frumoase amintiri si astfel se creeaza acea sinergie despre care vorbeam la inceput.
Locul in care traiesti momente importante
Zile de nastere, Craciunul si Pastele, pregatirea pentru examen, recuperarea dupa evenimente neplacute, toate se intampla in casa ta. Ea e scena principala a vietii tale. In ea creezi momente si traiesti lucruri simple sau momente importante. Nu ar fi fain sa ai o casa cat mai frumoasa si corelata cu momentele din viata ta?
E drept, noi ne schimbam, ne maturizam, tendintele se mai schimba, uneori avem nevoie de un aer proaspat. Casa ta are dreptul si ea sa tina pasul cu tine si cu vremurile. Trateaz-o cu acelasi respect ca pe tine insuti si pe cei dragi tie.
Locul in care iti incepi ziua
E fain sa te trezesti dimineata intr-o camera care sa iti placa, apoi sa mergi intr-o baie luminoasa si bine organizata, unde miroase placut a proaspat. Sa iti bei cafeaua intr-un ambient cu care esti conectat si pe care il iubesti.
O astfel de casa iti da energie buna pentru a tine piept lumii pe parcursul zilei si te ajuta sa fii increzator si multumit cu tine insuti.
La finalul zilei vei reveni in aceeasi casa care te va primi cu caldura, iar tu vei fi mandru ca ai mai dovedit inca o data cu brio provocarile pe care ti le-a scos ziua in cale.
Caminul tau – echilibru si armonie
Se spune ca virtutile arhitecturii si designului sunt ordinea, echilibrul, eleganta si coerenta.
Ai intrat vreodata intr-o casa si sa iti vina sa spui wow!, sa te simti bine si sa iti placa, sa o simti primitoare, dar sa nu poti spune de ce? Asta se datoreaza catorva principii de design.
O camera luminoasa si frumoasa poate sustine tot ce e plin de speranta in noi. Peretii, mobilele si podelele se pot combina pentru a crea o atmosfera in care sa infloreasca ce e mai bun in noi.
Cum te-ai simti daca ai intra intr-o casa aglomerata, cu lucruri care ocupa tot spatiul, care nu are lumina suficienta, piesele de mobilier nu au nicio legatura una cu alta, culorile sunt amestecate sau nu le simti deloc si parca ai vrea sa deschizi fereastra?
Functional versus estetic versus caracter
Sunt foarte multe moduri in care poti amenaja un spatiu. Infinit de multe. Cu ce incepi?
La baza ar fi nevoia, functia. Ok, ai nevoie de o canapea pe care sa stai sau o masa la care sa servesti cina.
Mai departe… ar fi fain sa fie dragute. Cei din revista recomanda un model de canapea. Sau designerul recomanda un model frumos, care ar merge bine cu masa aia. Vorbim despre estetica.
Dar tie iti plac? Te vezi sezand in fiecare seara pe canapeaua aia si luand cina la masa aia? Iar aici intervine caracterul tau, personalitatea ta. Intre canapea si tine trebuie sa fie o potrivire de caracter.
Sunt foarte multe situatii in care nu prea se tine cont de echilibrul acesta intre functionalitate, estetica si personalitate.
Cand ai prea mult functional, vii acasa la o casa anosta, chiar daca organizata. Stii unde ti-ai pus ciorapii, ce conteaza ca arata ca un depozit.
Cand ai prea multa estetica (te-ai lasat prea mult pe mana designerului), poate ai o casa ca-n reviste, dar parca ai mai avea nevoie de un sertar. Sau ai grija cum pui paharul pe masa, sa nu lasi urme. Ti-e teama sa ne deranjezi.
Iar cand ai pus prea multa personalitate, dar ai uitat de functionalitate si estetica… ei bine, aici poate fi o discutie mai lunga. Depinde de personalitatea ta.
Se pot intalni situatii si situatii, de la pereti rosii cu accente aurii pana la camera de camin. Ce conteza ca toate lucrurile de care ai nevoie in viata de zi cu zi sunt ingramadite toate intr-o debara, ferite de privirile tuturor.
Elementul cheie – personalitatea proprietarului
Da, totusi personalitatea proprietarului / ocupantului casei este un element cheie, chiar daca la fel de important ca estetica si functionalitatea. Dar personalitatea ta da tonul si acesta este elementul esential pe care ne focusam noi, la Make It Home.
Sunt multi designeri care isi doresc sa impresioneze clientul, propunandu-i variante care mai de care mai fanteziste, de parca ar fi ar fi un concurs pentru premiul “The Best of…”.
Noi, echipa Make It Home, incercam sa te cunoastem mai intai pe tine. Apoi tu vei fi elementul central atunci cand gandim solutia cea mai buna pentru tine.
Desigur, nu uitam de functionalitate, nici de estetica, dar nici de bugetul tau.
Cautam sa te ajutam sa obtii un camin in care sa te regasesti, sa te simti bine si conectat cu tine insuti.
Raspunde-ne la cateva intrebari si hai sa aflam impreuna care este varianta care ti se potriveste cel mai bine.
Descopera-ti stilul
Raspunde-ne la cateva intrebari daca ai un spatiu de amenajat si hai sa aflam impreuna care este stilul care te va intampina cel mai bine zi de zi, cand te retragi acasa
Obiecte prin care dai personalitate casei tale
Pe langa vibe-ul pe care tu il emani si pe care vom incerca sa il cuprindem in amenajarea de ansamblu, exista si cateva trucuri prin care sa imprimi personalitatea ta in casa in care locuiesti.
Exemplele de mai jos te pot ajuta atat in situatia in care esti proprietar, dar si in situatia in care locuiesti cu chirie, iar locul pe care l-ai preluat e amenajat neutru.
- culori care iti plac / accente de culoare – le poti transpune in obiecte care se pot schimba usor, gen perne, draperii, covoare sau obiecte decorative;
- arta – daca esti pasionat de ea insereaz-o in ambientul tau (tablouri, statuete, obiecte decorative) si vei simti imediat un plus de confort;
- obiecte care iti amintesc de momente importante ale vietii tale, cum sunt fotografiile. Poti asorta ramele cu alte obiecte de decor;
- plante / flori – desi considerate universale si nu apartin neaparat unui stil de design, plantele dau vitalitate locului. Pe langa pata de culoare si natural, pot decora eficient o zona care pare cam goala. Plantele mai inalte pot fi de asemenea un element de design pe verticala. In plus, vor imbunatati calitatea aerului din casa ta;
- obiecte handmade facute de tine sau de cineva drag – iti dau satisfactia lucrului facut de tine sau cu drag pentru tine si aduc familiaritate locului;
- diverse suveniruri, obiecte mostenite sau cu valoare sentimentala – iti aduc aminte de persoane sau momente importante din viata ta si te conecteaza cu tine insuti.
Proprietarul – micul designer
Atunci cand te muti intr-o casa noua sau vrei sa reamenajezi pe cea veche pentru un aer proaspat, esti tentat sa te ocupi singur de noul design.
Ai vazut cateva piese de mobilier care iti plac, ai vazut ca se poarta riflaje sau tapet, si ai cateva idei care ti se par minunate. In plus, esti cel care stie cel mai bine ce iti place sau e bun pentru tine.
Uneori vrei doar sa rezolvi o problema de functionalitate si cauti un dulap care sa mai ascunda din lucrurile adunate peste ani. Sau ai nevoie sa schimbi masa careia ii cedeaza un picior. Si ajungi sa cumperi ceva care ti-a placut individual, dar care nu se integreaza neaparat in armonie cu restul casei.
In fiecare proprietar e un mic designer. Daca pe langa asta mai intervine si putin ego si dorinta de control, un strop de individualism si surse disparate de inspiratie, s-ar putea ca in final sa obtii un rezultat in care sa nu te regasesti, sau sa nu iti placa, desi te-ai straduit destul de mult. Poate iti plac unele piese, privite fiecare in parte, dar ansamblul sa nu fie asa reusit.
Sau te trezesti ca ai pierdut din vedere spatiul limitat si ai acumulat prea multe obiecte care impiedica un trai fluid in casa. Pare ca ceva nu functioneaza corect.
Uneori avem tendinta sa exageram un pic, sa ne decoram casa astfel incat sa releve cine am dori sa fim in mod ideal. Atunci avem tendinta de a cumpara obiecte mai scumpe, sau mai ornate, ori prea pretentioase. Ori pentru ca am vazut ceva interesant la concurenta noastra si am vrea ceva similar, dar mai bun.
Exista o linie fina intre egomanie si un design care sa ne stimuleze sa fim mai buni.
Designul poate fi idealist. Ca si in arta, cautam sa redam, prin obiectele alese pentru casa noastra, acele valori care ne lipsesc sau asupra carora am vrea sa mai lucram, sa imbunatatim.
Nu exista casa perfecta. Dar exista cea perfecta pentru tine.
Atunci cand ne amenajam casa, cautam sa o facem perfecta. Poate apelam si la designeri, poate ne inspiram si de la vecini sau prieteni, ori din revistele de specialitate. Intoarcem totul pe toate partile ca sa fim siguri ca ne-am facut casa perfecta.
Ei bine nu exista casa perfecta. Cate gusturi, atatea case perfecte. Nu se pot face niste standarde care sa spuna care e casa perfecta. Tocmai pentru ca exista aceasta sinergie intre casa si ocupantul ei. Iar cate tipuri de oameni exista, pe atatea tipuri de case pot exista.
Dar casa ta poate fi perfecta pentru tine. Nu accepta o propunere doar pentru ca e “de designer”, ci intreaba-te cat de mult te reprezinta, daca o simti ca pe cuibul tau, in care vei convietui tu cu tine insuti si cu membrii familiei tale. Este locul unde te retragi in cochilia ta si il percepi ca pe o extensie a ta.
Apeleaza la ajutor
A amenaja sau construi o casa se poate dovedi o treaba anevoioasa si solicitanta din mai multe puncte de vedere: atentie, timp, bani, logistica, efort fizic.
Este un drum lung de la asteptari pana la rezultatul final. Iar toate acestea se suprapun peste obligatiile pe care le ai deja la munca si in familie.
Este ok sa apelezi la ajutor. Ai nevoie de o echipa buna si responsabila, care sa managerieze toata povestea cu responsabilitate si eficienta, fara surprize neplacute. Iar cand acea echipa face toata treaba cu pasiune si simt de raspundere, la final vei constata ca nu a fost chiar asa de greu.
O echipa buna trebuie sa iti ofere transparenta, respect pentru timpul si banii tai, dar sa te si asculte, sa te inteleaga si sa iti ofere varianta cea mai buna pentru TINE.
In general designerii mediaza intre vechi si nou, luxos si modest, masculin si feminin, colorat si neutru, intre scump si acceptabil, intre spatiu si ocupantul lui. Dar cel mai important e sa iti inteleaga personalitatea si sa o reflecte cu succes in spatiul de amenajat ca pe cea mai buna reprezentare a ta.
Make It Home iti ofera oglinda
“O casa oglinda” e o expresie care desemneaza o casa curata si ordonata. Noi preferam sa credem ca te putem ajuta sa obtii o casa oglinda in sensul de spatiu in care sa te oglindesti, care sa te reflecte pe tine, nu doar curat si ordonat.
E important atunci cand intri pe usa dupa o zi istovitoare sa te intampine locul in care sa te regasesti, in care poti fi tu insuti, fara presiuni, masti, task-uri si milioane de ganduri.
Te putem ajuta daca:
- doresti sa construiesti sau sa renovezi o casa;
- ai nevoie de propuneri de design interior;
- iti doresti o casa mai bine organizata.
Citeste aici despre cum vei colabora cu noi si la ce sa te astepti.
Suna-ne la 0744656967, scrie-ne pe office@makeithome.ro sau raspunde la cateva intrebari din linkul de mai jos si hai sa stam de vorba.