O transformare spectaculoasa cu buget minim, un proiect DIY
Iata cum o magazie veche se poate transforma intr-un foisor dragut in care se poate petrece timp in aer liber, un loc relaxant in care poti sta la povesti cu prietenii, sau poti citi o carte sub o patura, chiar si atunci cand ploua, inspirand aer proaspat si ascultand linistea ploii.
Un proiect DIY cu buget foarte mic (1,500 lei)
Pe principiul “fa rai din tot ce ai”, cu putina dedicare si rabdare, am transformat o magazie veche plina de paianjeni si alte vietati, intr-un loc placut de stat afara, la un gratar sau un pahar de vorba.
Este un proiect DIY pe care oricine il poate face fara probleme, iar investitia a fost minima. Veti vedea indata.
Vibe-ul lui te duce cu gandul la calatorii, are un aer estival si rustic, iar decoratiunile adunate in mare parte de prin peregrinarile prin lume, te imbie sa te gandesti la vacantele urmatoare.
Asadar se dau urmatoarele personaje care, aduse laolalta, au creat o poveste draguta de transformare.
1. O magazie veche
Folosita in trecut ca loc de depozitare, magazia respectiva, construita langa casa si langa un zid de caramida al vecinilor, avea peretii si tavanul din scanduri acoperite cu tabla.
Am pastrat scandurile peretilor si usii, dar le-am taiat la capete pentru a le scurta. In partea de jos erau putrede, asa ca au trebuit inlaturate partile deteriorate.
Stalpii si capriorii sunt din trunchiuri de copac si i-am lasat pe pozitie. Cei grosi au fost slefuiti si lacuiti, cei subtiri doar lacuiti, pentru protectie.
Scandurile pentru pereti, taiate la inaltimea unui bar, au fost slefuite, grunduite cu Sadolin Base – grund pentru lemn si lacuite cu Sadolin Yacht.
Grundul si lacul pentru lemn – cea mai durabila protectie
Am ales grund si lac special Yacht pentru ca este cea mai durabila solutie, oferind protectia cea mai indelungata, spre deosebire de lazura, vopsea sau lac obisnuit.
Grundul special pentru lemn are o importanta majora intrucat fixeaza mult mai bine lacul final si constituie la randul lui o extra protectie pentru lemn.
Un tavan cu un tratament special
Tavanul foisorului este cel original al magaziei. Doar ca cel original era cam grosier si plin de paianjeni.
Fara a demonta tot acoperisul, am slefuit scandurile pe pozitie, le-am grunduit si apoi vopsit.
Pentru a fi un spatiu mai luminos, am preferat sa vopsim tavanul alb, insa am dorit sa pastram vizibila fibra lemnului, asa ca i-am dat un aer putin vintage cu o noua slefuire fina dupa vopsire, tocmai pentru a revela discret fibra lemnului.
Bineinteles, nu puteau lipsi becurile. Foisorul este un loc placut si pentru a petrece serile, fie jucand remy sau carti cu prietenii, fie citind o carte.
2. Doi dulapi vechi
In dotarea gospodariei se aflau doi dulapi vechi, folositi candva la cofrajele unui santier, cu dimensiuni 400x30x5cm, care zaceau prin curte, expusi la diverse capricii ale vremii.
Au fost curatati, taiati, slefuiti, grunduiti si lacuiti cu aceleasi produse Sadolin.
Incredibil cat de frumos poate fi lemnul atunci cand este tratat corect. Chiar daca a trecut vremea peste el, in final isi dezvaluie esenta cu fibre si noduri, iar micile imperfectiuni dau personalitate produsului final.
Am ales lacul transparent mai ales pentru a reda cat mai fidel textura originala a lemnului.
Din cei doi dulapi au fost confectionate:
- blaturile pentru barul cate se intinde pe cei doi pereti deschisi ai foisorului;
- un blat de masa (din doua bucati de lemn lipite pe mijloc), atasat la un suport de fier forjat pe post de picioare, obtinandu-se o masa consola spectaculoasa;
- un blat mai mic (din ultimele doua resturi ramase din cei doi dulapi) pentru o masa mai mica ce era pe punctul de a ajunge lemn de foc.
Pentru a fixa mai bine blaturile pe peretii foisorului s-au folosit cateva console metalice negre.
Usa / poarta a primit si ea balamale noi.
3. O usa salvata
Printre deseurile de la santierul unor vecini am gasit o usa care urma sa fie aruncata ori transformata in lemne de foc.
Pentru ca ne pasa de planeta asta si ne dorim sa valorificam orice material cu potential, pentru ca era un lemn masiv in stare buna, si pentru ca era o usa frumoasa, inalta! (2,15m), cu detalii superbe, am zis sa ii dam o noua sansa si sa o folosim ca un lambriu pe unul din peretii foisorului (o zona cu placaj, in continuarea peretelui de caramida).
Asa ca am reconditionat-o (curatat, chituit, grunduit, vopsit) intr-o culoare indrazneata. In locul geamurilor usii am ales o foaie metalica (tabla zincata) pe care am pus o colectie generoasa de magneti de frigider.
Turcoazul este o culoare a vacantei, iar magnetii adunati din intreaga lume sunt ca o invitatie la calatorie. Cu putina imaginatie, am putea sa consideram, metaforic, aceasta usa ca o poarta catre lumea larga.
Chiar si clanta este recuperata de pe o usa metalica veche, care ar fi trebuit sa ajunga la fier vechi.
Am apreciat forma ei de coada de cocos, care se putea distinge totusi, sub stratul gros de rugina.
Am demontat clanta de pe usa veche si ruginita, am pus piesele in diluant si le-am lasat cateva ore, apoi le-am curatat bine si am vopsit cu Protecta 3 in 1 (vopsea direct pe rugina) argintiu. Si astfel am mai dat un pic de personalitate in plus usii noastre catre lume.
4. O masa consola spectaculoasa si o masuta salvata
Cum din cei doi dulapi de 4m lungime fiecare au ramas niste bucati bune dupa ce am decupat blaturile pentru bar, am cautat sa folosim si restul de lemn.
Cum in gospodarie era disponibil un suport superb de fier forjat (in trecut a avut rolul de picioare ale unei chiuvete de baie), am decis sa ii facem un blat frumos, iar impreuna sa devina o masa / consola de efect.
Am prelucrat doua bucati de lemn dupa acelasi procedeu mentionat mai sus, am rotunjit colturile, le-am lipit impreuna cu pene de lemn si aracet, chituit, slefuit, grunduit si lacuit.
Din ultimele resturi ramase din cei doi dulapi, tocmai pentru a folosi la maxim un lemn bun, am reusit sa mai facem un blat, pentru o masuta uitata intr-un colt de curte, care cel mai probabil urma sa ajunga lemn de foc. Dar am vazut un potential si aici si am zis „de ce nu?!”.
Asa ca am aruncat blatul ei initial – un melaminat umflat de ploaie si distrus, am pastrat si vopsit picioarele din lemn masiv in acelasi turcoaz estival, am pus blatul cel nou si un buton nou la sertar. Si astfel am obtinut o masuta simpatica si practica pe langa terasa.
5. O scara cu dublu scop
In fata magaziei se afla o scara din fier, foarte grea si inestetica, pentru accesul in podul casei. Cum nu poate fi manipulata foarte usor (probabil cel putin 3 oameni ar putea sa o manevreze), prin urmare imposibil de mutat, am decis sa facem ceva frumos din ea. Asa ca i-am alocat inca un scop: suport de flori.
Bineinteles, i-am dat un look nou. A fost curatata si vopsita cu vopsea galbena Hammerite „Direct pe rugina”, pentru un aer vesel si estival. Pe treptele ei am agatat diverse ghivece de flori.
6. Cateva decoratiuni pentru un plus de farmec
Mare parte din obiectele etalate in acest foisor existau deja in gospodarie.
Multimea de tablouri, intr-un amestec.. eclectic, impreuna cu blana de ren, existau deja in gospodarie, nefolosite, au primit menirea de a masca peretele de caramida care, din pacate, nu era foarte estetic.
Clopoteii de vant din scoici duc si ei cu gandul la vacanta, impreuna cu melcii si scoicile decorative si felinarele.
Un mic bar in interiorul foisorului a primit un nou blat din lemn masiv lacuit. Baza din fier forjat a minibarului si scaunele de bar existau deja in gospodarie, fara a fi solosite inainte. Acum au primit o noua utilitate.
Pentru un plus de farmec, dar si cu utilitate, am montat niste draperii. De fapt sunt perdele de dus, turcoaz deschis, si au rolul de a proteja foisorul de ploaie. Sunt montate pe galerii metalice negre (existente deja in gospodarie) si se pot trage atunci cand ploua.
Farmecul lemnului
Din toata povestea asta poate cel mai fascinant lucru este lemnul. Chiar si vechi, daca nu este putred, isi pastreaza calitatea, fibra si istoria.
Nu trebuie decat sa slefuiesti putin si totul iese la iveala fermecator. Nodurile, liniile, imperfectiunile nu fac decat sa spuna o poveste.
Sculele pentru aceasta lucrare
Ca si scule electrice, trei au fost de baza, usurand considerabil tot procesul:
- “Soricelul” Bosch, fierastraul cu care am taiat lemnul;
- Masina de slefuit si muuulte discuri abrazive, in doua granulatii diferite (abraziv si slefuire fina);
- Surubelnita electrica, pentru asamblarea scandurilor si blaturilor.
Pe alocuri am mai folosit un flex pentru a taia galeriile la lungimea necesara si multe cuie groase batute in peretii sau stalpii magaziei.
Ca si consumabile, pe langa discurile abrazive mentionate mai sus, am mai folosit cateva pensule pentru grundul de lemn, lacul Yacht, vopselele turcoaz, galbena, alba si argintie.
Am mai folosit pentru vopsirea peretelui tencuit al magaziei, pe latura mica, o amorsa de exterior si o vopsea lavabila pe baza de latex, turcoaz deschis, existente deja in gospodarie.
Bugetul – transformare cu 1,500 lei
Asa cum mentionam la inceput, bugetul a fost foarte mic. S-au folosit multe lucruri aflate deja in gospodarie, iar singurele cheltuieli, pe langa timpul si efortul depus pentru aceasta transformare, au fost pentru urmatoarele materiale, achizitionate majoritatea din Leroy Merlin:
- Grund pentru lemn Sadolin Base Plus – 2 galeti 2.5l x 176 lei = 352 lei
- Lac pentru lemn Sadolin Yacht – 2 galeti x 2.5l x 170,5 lei = 341 lei
- Vopsea Hammerite galben 0.75l – 65.50 lei
- Vopsea Kober Opal mata turoaz 0.75l – 31.70 lei
- Console 8 buc x 11.30 lei = 90,40 lei
- Blat din lemn pentru minibar – 67 lei
- Perdea de dus 3 buc x 56.90 lei = 170.70 lei
- Cuvertura canapea – 120 lei
- Fete de parna Ikea 2 x 29.90 lei + 1 x 24.90 lei = 84.70 lei
- Discuri abrazive 15 seturi x 8.39 lei = 125,85 lei
- Pensule 30 lei
- Suruburi 20 lei
- Total 1,498.85 lei
Ca in orice proiect DIY, intentia si determinarea sunt cele care conteaza foarte mult. Apoi rabdarea si putina munca.
Sunt si proiecte DIY care ajung sa coste mai mult decat se planifica, mai ales atunci cand nu se cunosc dinainte toate implicatiile. Prin urmare calculeaza de doua ori inainte de a-ti aloca energia si timpul intr-un proiect DIY.
Repurpose & Make It Home
In acest proiect nu am cautat perfectiunea. Am cautat sa dam o noua valoare, sa salvam lucruri, sa le punem intr-o noua lumina si sa cream o atmosfera calda, primitoare, cu aer de vacanta si relaxare, cu povesti mai mici spuse in povestea mare.
E drept, costul este mic pentru ca multe din obiecte si materiale existau deja si nu erau folosite deloc sau nu la potentialul maxim. Practic am luat niste lucrur mai vechi, le-am reconditionat, le-am pus la treaba, le-am asezat intr-o noua lumina si le-am dat o noua viata.
Am obtinut astfel, cu o investitie modica, un rezultat armonios, placut, un loc prietenos de petrecut afara, cu prietenii si cu familia, sau pur si simplu pentru citit sau relaxare.
Cere-ne sfatul pentru proiecte DIY
Daca ai nevoie de sfaturi pentru un proiect pe care vrei sa il faci singur, dar ai niste neclaritati, suna-ne la 0744656967 sau scrie-ne pe office@makeithome.ro si te putem ajuta.
Un mic sfat te poate scuti de cheltuieli neplacute.
Iar daca iti place ceea ce vezi si vrei sa fii la curent cu proiectele noastre, urmareste-ne pe Facebook sau Instagram.