Make It Home. Organizarea casei.
O casa ordonata = bucurie de viata
Marie Kondo, autoarea metodei KonMari si experta din Japonia in organizare, recomanda sa pastrezi numai acele lucruri care iti aduc bucurie si sa organizezi astfel casa incat sa fie facil sa tii lucrurile la locul lor si sa eviti harababura.
De-a lungul anilor avem tendinta de a acumula lucruri, iar multe dintre ele ajung sa zaca intr-un dulap sau o debara, sub pretextul ca poate vom avea nevoie de ele candva, sau ca cine stie cand le voi purta.
Adevarul e ca multe lucruri ajung sa ocupe loc in spatial tau personal, iar tu sa nu le folosesti deloc sau extrem de rar.
Nici in filosofia Feng Shui nu se recomanda sa tii lucruri care nu sunt utilizate pentru ca tin energia blocata pe loc. Totul in casa ta trebuie sa fie ordonat si aranjat astfel incat sa lasi loc energiei positive sa circule.
Indiferent de filosofie, adevarul este ca o casa ordonata, curata si fluida te face sa fii mai senin, mai relaxat, mai bucuros cand ajungi acasa, mai creativ si mai productiv.
Daca te uiti in jur si vezi o multime de lucruri care iti invadeaza spatiul personal, nu stii cum sa le organizezi, muti obiecte de colo colo cu senzatia ca nu mai ai spatiu, nu stii cum sa descongestionezi si cum sa respiri in voie in propria ta casa, atunci suna-ne.
Te vom ajuta sa iti organizezi lucrurile in casa astfel incat sa poti pastra ordinea apoi, sa simti ca traiesti intr-un loc aerisit, ordonat si placut, fara aglomerari de lucruri care par ca nu au sens.
Va fi un process pe care il vom face impreuna, in masura pe care o stabilesti tu.
Fii pregatit sa renunti la lucruri inutile, demodate sau nefunctionale, daca ai asa ceva.
Fii pregatit sa iti iei la revedere de la cele care nu iti mai aduc bucurie, dar care iti tin spatiul ocupat si blocheaza energia pozitiva.
Cum procedam
- Stabilirea zonei de organizat
Ai nevoie de organizare in toata casa sau doar de o zona anume, cum ar fi bucataria, debaraua sau dressingul?
Vom stabili mai intai care sunt obiectivele si spatiul de organizat, precum si timpul in care reusim sa indeplinim ce ne propunem, functie de amploarea situatiei.
Putem incepe cu o zona, iar apoi sa continuam cu restul casei, insa trebuie tinut cont ca cea mai eficienta organizare este plecand de la categorii de lucruri si nu de la camera.
- Categoriile de lucruri
In organizarea unei case impartim lucrurile din ea in urmatoarele categorii:
- Haine
- Carti
- Hartii (acte, contracte etc.)
- Ustensile (de bucatarie, ingrijire corporala sau pentru intretinerea casei)
- Diverse (articole mici utile in diverse scopuri)
- Obiecte cu valoare sentimentala (fotografii, suveniruri, cadouri primite etc.)
- Ce pleaca si ce ramane
Inainte de a pune ordine in orice tip de lucruri trebuie sa eliberam spatiul ocupat de cele care nu mai trebuie pastrate. Cum facem asta? Adunam intr-o gramada mare toate lucrurile. Apoi, la fel ca in metoda KonMari, luam fiecare lucru in parte si ne intrebam daca ne aduce bucurie (trebuie sa simti bucurie cand tii lucrul respectiv in mana), sau daca ne foloseste la ceva. Daca nu simti ca iti aduce bucurie si nici nu il folosesti in mod curent, atunci e cazul sa iti iei ramas bun de la el. Ii multumesti si il pui in gramada cu lucruri de donat, sau in cea cu lucruri de aruncat.
Daca iti aduce bucurie sau iti este folositor, atunci merge in gramada de pastrat.
La final vom fi sortat toate lucrurile in 3 categorii:
- Lucruri de pastrat
- Lucruri de donat
- Lucruri de aruncat
- Spatiul de depozitare
Urmatoarea faza este pregatirea spatiului de depozitare: dulapuri, comode, debara etc.
Ne asiguram ca este curat, aerisit si in buna conditie (rezista la greutatea pe care intentionam sa o asezam acolo, usile sunt functionale, sertarele nu se blocheaza etc.).
Apoi marea provocare va fi sa facem sa incapa obiectele din gramada “de pastrat” in spatiul de depozitare respectiv.
Dar cum le asezam? Nu oricum. In functie de categoria de produse putem apela la cateva principii care sa ne ajute ulterior sa gasim usor un obiect in multitudinea de obiecte mai mult sau mai putin similare, depozitate acolo.
Iata cateva criterii dupa care putem ordona lucrurile in dulapuri si categoriile principale pentru care se potrivesc mai bine aceste criterii:
- Dupa utilizare – ustensile, haine
- Dupa sezon – haine, incaltaminte, ustensile, obiecte de petrecerea timpului liber, outdoor, sarbatori
- Dupa culoare – haine, decoratiuni, vesela, chiar si carti
- Dupa gen/tematica – carti, haine, jucarii, acte
- Alfabetic – carti, acte
- Cronologic – obiecte cu valoare sentimentala, fotografii, acte
- Dupa frecventa in utilizare – ustensile, haine, incaltaminte
- Cum pastram ordinea
Atunci cand punem lucrurile in ordine o facem dupa o anumita logica, astfel incat sa iti fie usor sa le stii locul. In functie de specificul locului, al categoriei de obiecte si respectand unul sau mai multe dintre criteriile de mai sus, vom gasi logica cea mai usoara de asezare, astfel incat sa nu iti fie greu sa asezi lucrurile acolo unde le este locul.
Mai mult chiar, putem apela la etichetare, atunci cand este necesar. De la cutii cu lucruri marunte in debara, bibliorafturi cu acte, albume foto, recipiente cu alimente sau condimente pana la sertarele din dressing. Astfel vei avea un sistem elegant si comod de a pastra lucrurile in ordine.
Iar cand totul va fi descongestionat, ordonat, aerisit, vei vedea ce bine te vei simti, ce satisfactie vei avea. Parca respiri mai bine, fruntea ti se descreteste si vei simti dorinta sa pastrezi ordinea mereu, pentru ca vei avea un sistem logic si usor care te va invita sa tii lucrurile in ordine.
Mai mult chiar, vei vedea ca vei pretui mai mult lucrurile pe care le ai, le vei pune mai bine in valoare si ele pe tine.
Asa ca nu ezita, suna-ne si hai sa aducem ordinea, bunastarea si frumosul in caminul tau. In plus, te putem ajuta si cu cateva tips-uri de design interior ca sa ai, pe langa o casa ordonata, si frumoasa, in care sa simti bucurie de fiecare data cand te intorci la ea.
Criterii dupa care putem ordona lucrurile
Dar cum organizam lucrurile din casa ta? Nu oricum. In functie de categoria de obiecte putem apela la cateva principii care sa te ajute ulterior sa gasești usor un anumit lucru in multitudinea de obiecte mai mult sau mai putin similare, depozitate acolo.
Iata cateva criterii dupa care putem ordona lucrurile in dulapuri si categoriile principale pentru care se potrivesc mai bine aceste criterii.